Label etiket in kleding – irritant!
Van die kleine dingen die echt heel irritant zijn:
Label etiket in kleding irritant.
Met stipt op één is het labeltje dat irritant zit in een kledingstuk. Vaak knip ik een label weg, daarmee is het wel op te lossen. Maar lang niet altijd! Na het wegknippen blijft er soms een nog erger randje over dat de hele tijd in je huid snijdt. Maak me gek, ik kan hier zó slecht tegen! De enige oplossing is om het labeltje er echt helemaal uit te halen door de stiksels een beetje los te maken of door iets anders er onder aan te trekken.
Als je ze laat zitten prikken ze, je ziet ze zitten omdat het doorschijnt of omdat het een bultje wordt. Als je ze eruit knipt gaat het nog meer prikken en heb je daar de hele dag last van.
Eigenlijk moet je de naad loshalen en zelf deze weer dichtmaken. Dit kan toch niet de bedoeling zijn?
Wie of welke winkelketen gaat hier eindelijk eens iets aan doen?
Op kledinglabels staat informatie wat betreft de wasvoorschriften, merk, materiaal en maat.
Herken je dat, je hebt een kledinglabel die:
- uitsteekt
- kriebelt
- prikt
- jeukt
- snijdt
- Of op een andere wijze irriteert? Wellicht krijg je er wel een rode plek van…
Het probleem wordt vaak niet alleen door het (grote/harde) label zelf, maar ook door harde garen veroorzaakt.
Kledinglabels verwijderen
Sommige kledinglabels zijn in de naad mee gestikt; deze zijn moeilijker te verwijderen, dan wanneer ze er later ‘los’ opgenaaid zijn.
Er zijn diverse oplossingen:
- Vraag in de winkel of ze het label willen verwijderen.
- Knip zelf het label weg.
- Snijd het label weg met een tornmesje (doe dat wel heel voorzichtig, anders kan je per ongeluk de stof zelf wegsnijden).
- In sommige gevallen kan je het kledinglabel eruit scheuren.
Belangrijk is om dit in alle gevallen zo dicht mogelijk tegen de rand te doen, zodat je mogelijke irritatie van de rest van dat wat er van het label over kan blijven, voorkomt.
Na het wegknippen van het kledinglabel blijft er helaas soms een nog klein randje over dat nog meer ergernis kan veroorzaken. Het kan dan helpen om het label er volledig uit te halen door de stiksels rafel voor rafel los te maken.
Wil je liever niet knippen? Trek dan iets anders onder het kledinglabel aan, zodat je het niet meer voelt.
HSP kunnen extra last hebben van label etiket in kleding
Ongeveer 1 op de 5 mensen is een hooggevoelig of hoog sensitief persoon (HSP). HSP herkennen zich vaak in deze HSP kenmerken. Een HSP is zeer sensitief voor prikkels en registreert meer details ten opzichte van een ‘niet HSP’. HPS zijn vaker gevoelig voor kledinglabels en kunnen als zij last hebben van een kledingallergie deze zeer intens ervaren.
Naast de bovenstaande tips kan het ook helpen om je hooggevoeligheid te leren beheersen: vaak hebben HSP als zij hun hooggevoeligheid nog niet goed beheersen namelijk niet alleen last van kledinglabels, maar ook van andere prikkels en indrukken zoals de emoties of pijn van anderen.
HSP kleding tips:
- Draag naadloze kleren en sokken (zodat je geen draadjes in de binnenkant van je sokken hebt)
- Kies stoffen die fijn voelen (zo kan zuivere wol kriebelen en merino wol minder kriebelen)
- Kies stoffen die fijn ruiken
- Vervang kleding wanneer het fijn voelt, zoals natte kleding
Wassymbolen uitleg, wasvoorschriften wassen, drogen, strijken, bleken en chemisch reinigen
wassymbolen en wasetiketten die u tegen kunt komen op de waslabels in uw kleding.
Checklist etiketteringverplichtingen textiel
Bij aankoop van een textielartikel of een lap stof moet de consument de samenstelling van het product kunnen achterhalen. Voor textielartikelen en stoffen die de consument koopt of die bestemd zijn voor het produceren van kleding gelden de eisen in het Warenwetbesluit textielproducten. Dit besluit vereist dat op of bij het product of de stof de samenstelling zichtbaar moet zijn. Dit gebeurt meestal via een ingenaaid label of via een vermelding op de verpakking.