Grijs haar hoe ontstaat en te voorkomen

Grijs haar hoe ontstaat en te voorkomen?

Heb je je wel eens afgevraagd waarom onze haren grijs worden als we ouder worden en hoe het kan dat de een veel eerder grijs is dan de ander.

Waardoor krijgen we grijze haren

De kleur van je haar wordt bepaald door melanine. Dit pigment bepaalt ook je huidskleur. Melanine wordt gemaakt door cellen in het haarzakje. Neemt die melanine af dan trekt de kleur eruit en krijg je een grijze of witte haar. De vermindering van de pigmentcellen zorgt er ook voor dat haar minder glanst en stugger wordt.

Waarom de een eerder dan de ander?

Dat de een grijs wordt op zijn dertigste en de ander pas rond zijn vijftigste heeft te maken met de genen. Als je ouders het vroeg werden, word jij dat ook. De productie van melanine in ons lichaam neemt af naarmate we ouder worden. Tegen de vijftig hebben de meeste mensen toch wel grijze haren. Meestal begint het rond de slapen maar het kan ook verspreid over het hoofd zijn.

Kun je ‘senior blond’ haar voorkomen?

Grijs haar hoe ontstaat en te voorkomen?

Zit je niet te wachten op grijze lokken dan zit er maar 1 ding op: verven. Het proces kun je namelijk niet stoppen of terugdraaien. Sterker nog. De eerste grijze haren die je rond je dertigste krijgt zijn helemaal niet grijs, maar wit. Ze lijken grijs omdat ze nog tussen haren van je eigen kleur zitten. Eenmaal onttrokken van kleur heeft keratine dat de haarschacht vormt een lichtgele kleur.

Shampoo

Shampoo’s voor grijs haar hebben vaak en violette tint. Dit is om dat gele tegen te gaan. Er zijn genoeg haarkleuringsproducten waarmee je grijs haar in meer of mindere mate mee kunt camoufleren waarbij zelf een grijsdekking van 100% mogelijk is.

Grijs word je normaal gesproken niet in een maand. Het proces duurt jaren en varieert van persoon tot persoon. Er zijn echter ook uitzonderingen op het geleidelijk grijs worden waarbij men in een hele korte periode erg grijs wordt. Bij mensen die zó snel grijs worden is er meestal sprake van een infectieziekte, schildklierafwijking, tumor, extreme stress of de zeldzame ziekte Progerie.

Grijs haar van stress

Je ouders zullen toen je een puber was vast wel eens naar je hebben geroepen dat ze grijze haren van je kregen. En daarmee bedoelden ze waarschijnlijk dat jij ze de nodige spanning bezorgde. Volgens dermatoloog Ids Boersma van haarkliniek Intermedica zijn er aanwijzingen dat stress het verouderingsproces versnelt, waardoor je door stress dus ook iets eerder grijs zou kunnen worden. Volgens hoogleraar veroudering Andra Maier kan psychologische stress inderdaad effect hebben op je haar. Door stress kan bijvoorbeeld je haar uitvallen, dit groeit over het algemeen weer terug. Maar stress kan er ook voor zorgen dat je iets sneller grijze haren krijgt. Haren die eenmaal ‘senior blond’ zijn blijven grijs.

Vitamine B

Die stress kan ook negatieve invloed hebben op de vitamine B niveau. Spanningen zorgen namelijk ook eerder voor haaruitval. Het heeft geen zin om vitamine B supplementen te slikken om grijshaar tegen te gaan. Zodra je daar mee stopt gaat de vergrijzing verder.

Uittrekken ‘senior blond’ haar

Trek grijs haar er niet uit als je ze ziet. Op die manier kun je de haarzakjes beschadigen en ook dat veroorzaakt haaruitval.