(Online) kleuren analyse – welke kleuren staan mooi bij jouw ogen?

online kleurenanalyse

(Online) kleuren analyse – welke kleuren staan mooi bij jouw ogen?

De eerste keer dat je ouders jou in de ogen keken, zagen ze waarschijnlijk een lichtere oogkleur dan als je nu je spiegelbeeld aanstaart. De meeste baby’s worden geboren met relatief weinig melanine in hun irissen. Dit bruine pigment is sterk bepalend voor je oogkleur. Alleen als je heel weinig melanine hebt kun je blauwe, groene of grijze ogen hebben.

Het duurt vaak zes tot negen maanden voor de melanine in de irissen van ukkies het eindniveau bereikt. Vanaf dan staat de kleur wel vast. Als bejaarde heb je dus dezelfde kleur ogen als toen je peuter was. Maar er bestaan uitzonderingen. In periodes met grote hormonale en fysiologische veranderingen, zoals de puberteit, een zwangerschap of de overgang, kán ook de melanineproductie beïnvloed raken. En dat resulteert heel soms in tijdelijk of zelfs blijvend lichtere of donkere ogen.

De grootte van je pupillen beïnvloeden je oogkleur

  • welke kleuren staan mooi bij jouw ogen?

Veel gangbaarder is dat je oogkleur door de dag heen een beetje verandert. Dit heeft veel te maken met de grootte van je pupillen. Wanneer je in fel licht kijkt, maar ook wanneer je boos bent, schaamte voelt, of iets heel smerig vindt, krimpen je pupillen. Alsof je die nare wereld even niet meer wil zien. Hierdoor zetten je irissen uit en daalt dus de concentratie melanine per mm2. Het gevolg? Je ogen ogen lichter.

Ben je heel gelukkig, heb je xtc genomen of kijk je zwijmelend naar je geliefde, dan groeit je pupil en wordt je iris kleiner. Dit is een van de redenen dat bij kaarslicht eten zo romantisch kan zijn. Onze pupillen groeien, onze ogen worden donkerder, en we interpreteren dat onbewust als een teken van wederzijdse fijne gevoelens.

Deze effecten zijn vrij subtiel. Heb je felblauwe ogen, dan zullen ze nooit donkerbruin kleuren. Ook niet als het Nederlands elftal scoort in de WK-finale. En zelfs de aanblik van een open riool zal van bruine ogen geen blauwe kijkers maken. Maar heb je, zoals bijvoorbeeld actrice Kate Winslet, ‘tussenin-ogen’, met blauwe, grijze, groene en/of lichtbruine elementen, dan kunnen kleine effecten zoals lichtinval en emoties opvallende kleurveranderingen teweegbrengen.

 

Je kunt je oogkleur ook doelbewust manipuleren, al dan niet via optisch bedrog. Zoals bekend laten complementerende kleuren, zoals blauw en oranje en rood en groen, elkaar intenser over komen. Zeker als ze aan elkaar grenzen.

Maar ook losse elementen in dezelfde kleur kunnen elkaars aanwezigheid sterk accentueren. Daarom zie je bij deftige outfits vaak sieraden of pochets (zakdoeken in de borstzak van een colbert) in een kleur die terugkomt in de rest van de look.

Draag je bijvoorbeeld een blauw shirt, dan kaatsen lichtstralen via dat shirt tegen je iris aan, waardoor blauwe ogen dieper blauw kleuren.

Lichttrucjes een intensere oogkleur

Heb je een eenduidige oogkleur, dan kun je dus met gekozen make-up, kleding, sieraden of haarspoelingen je oogkleur in elk geval intenser laten overkomen.

Heb je Kate Winslet-ogen, dan kun je vrij letterlijk de ene dag kiezen voor groene ogen, en de andere voor grijze of blauwe.

Graag geef ik je advies welke kleuren jou doen stralen! (Online) kleuren analyse. – welke kleuren staan mooi bij jouw ogen?

Bron: Quest

Online# kleurenanalyse# kleuradvies# kleuren# ogen# kleding# advies#