Tien pro-tips voor meer charisma

Er zijn maar weinig dingen die belangrijker zijn dan charisma. Het is een onzichtbare saus die de één in overvloed heeft en de ander maar niet kan vinden. Charisma is het sociale ruilmiddel wat anderen prikkelt en charmeert. Het maakt de mens die het heeft boeiend.

Tien pro-tips voor meer charisma

Wanneer je niet gezegend bent met een natuurlijk charisma, heb je grote kans dat je feestjes en kantoorborrels simpelweg doorkomt met gewoon te bestaan. In het bijzijn van al die interessant mensen, val jij in het niet. Terwijl jij staat te verwelken in het hoekje, zie je hoe anderen alle aandacht naar zich toe trekken.

 • NU: 10 tips voor een overvloed aan charisma.

 

 1. Houd je zenuwen onder controle

Niets is minder charismatisch dan een zenuwpees. Stotterend en ongemakkelijk werk jij je door de sociale verplichtingen. Zelfvertrouwen brengt je ver in het leven. De één wordt er mee geboren, de ander zal ervoor moeten werken. Dat betekent oefenen.

Probeer je nervositeit onder controle te houden tijdens sociale momenten. Dat betekent geen klamme handjes, geen knikkende knieën en geen gefriemel met je vingers.

 • Hou dit in je achterhoofd: hoe erg je ook denk dat je jezelf voor schut hebt gezet, het is nooit het einde van de wereld. Waarschijnlijk heeft de ander het niet eens door.

 

 1. Praat over je passie

Zelfs wanneer je b.v. postzegels of tassen verzamelt, kun je nog steeds charismatisch zijn. Wat je passie ook is, praat erover met overtuiging. Niets zal je charme sneller ontrafelen dan een diep gegronde interesse. Toewijding staat gelijk aan meer charisma.

 

 1. Laat zien wat voor humor je in huis hebt

Humor: de ruggengraat van ieder sociaal gesprek, maar houd het subtiel. Lach mee met je gesprekspartner, maak een grap of kom met een humoristische inval op het onderwerp. Vergeet niet dat humor altijd subjectief is en dat je moet aanvoelen wat je publiek triggert.

 

 1. Lichaamstaal voor meer charisma

Lichaamstaal is 90 procent van onze communicatie. Daarvan is weer 55 procent lichaamshouding. Stel tijdens een gesprek de ander op zijn gemak door een open houding aan te nemen. De armen over elkaar is echt not done. Borst(en) vooruit en hoofd omhoog – ‘niemand praat graag met een slappe kamerplant in de hoek’. Gebruik tijdens het praten je handen om je woorden kracht bij te zetten.

 

 1. Luisteren maakt je charismatisch

Naast het praten over een passie en het hebben van de juiste lichaamstaal is het net zo belangrijk dat je weet wanneer je je mond moet houden. Charisma komt voor uit je vaardigheden een gesprek te voeren. Ratel daarom niet door over die enorme passie van je, maar luister ook eens echt goed naar de ander! Je hebt dan altijd iets om later op terug te komen, wanneer je die persoon weer spreekt.

 

 1. Bij jou is het glas al halfvol met charisma

Niemand houdt namelijk van pessimisme in de lucht. Wees optimistisch en stop je negatieve mening ook eens onder de bank. Wees beleeft en in het bijzonder voor de bediening……..Dan weet je zeker dat jou glas altijd halfvol is!

 

 1. Wees treffend

Door de ander het gevoel te geven dat je hem of haar begrijpt, zal diegene je sneller als charismatisch ervaren. Wil je snel een band opbouwen, probeer dan te spiegelen, stel de juiste vragen, gebruik dezelfde woorden en vind een gemeenschappelijke interesse.

 

 1. Niet friemelen

Er is een dunne lijn tussen behulpzame handgebaren en nerveus friemelen. Dit is een dunne lijn waar je niet overheen wilt.

 

 1. Onthouden van namen

Mensen voelen ze belangrijk en speciaal wanneer je ze bij naam noemt. Het herhalen van iemand zijn naam is bijvoorbeeld een goede manier om de kans deze te onthouden te vergroten.

 

 1. Kleren maken de man EN vrouw

Stijl komt met de jaren en waarschijnlijk vraag je je altijd af waarom je “tien” jaar geleden nog niet wist over stijl wat je nu weet. Gelukkig is het nooit te laat een stijlvolle garderobe aan te leggen, waarmee je iedere keer goed voor de dag komt.

 • Je kleding is namelijk een afspiegeling van je persoonlijkheid. En daarmee van je charisma.

Tien pro-tips voor meer charisma

Bron: www.manify.nl