Dat vind IK mooi!

dat vind ik mooi

Dat vind IK mooi!

Kleding kopen: bepaalt een ander wat jij wel of niet koopt? Als kledingadviseur/-verkoopster verbaas ik mij bijna elke dag over het koopgedrag van vrouwen. Waarom koop zij niet wat zij leuk vindt? Zodra er een groepje (= 2 of meer) vriendinnen/vrouwen de winkel met damesmodel binnenloopt – ‘natuurlijk even rondkijken’ – blijf ik gezellig uit de buurt. Immers deze dames weten zelf het beste wat rondsnuffelen voor hen inhoudt. Bijzonder opvallend zijn de onderlinge ‘gesprekken’- “dat vind ik mooi’. Zodra een van de dames interesse toont in een kledingstuk, heeft zij amper de gelegenheid om er zelf iets van te vinden. Volop wordt er pratend door elkaar  ‘adviezen’ gegeven: “dat vind ik niet mooi, dat staat je niet, wie kiest dat nu, je lijkt wel een oma’ etc. De kans dat zij zelfstandig kijkt/een mening vormt, laat staan te mogen passen – dat ‘durft’ deze dame niet eens meer….. Want de mening van de ander lijkt doorslaggevend en het leuke kledingstuk wordt terug gehangen.

Positief eigen-wijs

Dat vind ik mooi! En toch -gelukkig- gebeurt het! een van die dames gaat positief eigen-wijs is een kledingstuk passen. De andere dames ‘hangen’ vlakbij de paskamer – stiekem denk ik “ze zouden allen het liefst ook in de paskamer willen gaan”. Spanning: zowel in de paskamer, voor de wachtenden en voor mij. Toch blijf ik nog steeds enigszins uit de buurt. Immers de wachtende dames die weten het toch? Dat vind IK mooi…. met andere woorden: de ander bepaalt, kiest als je zelf niet stevig in je schoenen staat.

Maar wat gebeurt er in de paskamer nu deze positief wijze vrouw even alleen is met zichzelf en het kledingstuk en de spiegel. Haalt ze opgelucht adem -even alleen- en ziet zij zich zelf echt? Of durft ze niet goed te kijken en verlangt ze ernaar om de mening van de anderen te horen, hun reactie te zien?

Kleding kopen:

  • bepaalt een ander wat jij wel of niet koopt?
  • waar gaat het om als je kleding ziet dat je leuk vindt?
  • wat voel JIJ!?

Mijn gouden regel met kleding

  • Kleding staat – kleurtinten in harmonie met jouw uiterlijk
  • Kleding zit – pasvorm is passend bij jouw figuur
  • Kleding ligt – jouw persoonlijke smaak.

Als aan minstens 2 van deze ‘voorwaarden’ is voldaan, is het een kledingstuk dat het aanschaffen waard is.

Echter wat is de reactie van de anderen? En wat zal jij doen als de mening van de anderen niet overeenkomt met wat jij voelt en ziet?

Ik kan jou als kledingadviseur/verkoopster niet voelen, maar wel zie ik wat er gebeurt met jouw houding, jouw uitstraling, jouw pasvorm! JIJ bent de bepalende factor: immers jij ervaart of de kleding je staat, zit en ligt! Ik kan je adviseren als je dat prettig vindt!

  • En een advies mag je altijd in de wind slaan –

jij bepaalt wat je koopt of niet:

  • immers jij als klant bent de koningin!