“Wat trek ik aan?”
Kleding en psychologie gaan hand in hand. Het is daarom best aardig om eens na te gaan of jij je daarvan bewust bent.
Trek jij die jurk aan voor jezelf of… voor jezelf of voor een ander? Van oudsher zijn wij, vrouwen, gewend om ons aan te passen, om te zorgen en te behagen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat we geneigd zijn om ook ons uiterlijk en onze kledingkeuze op onze partner, en/of ander belangrijkste persoon in ons leven, af te stemmen.
Bewust of onbewust houden we rekening met ander’mans’ smaak en laten we ons, ook als hij niet meegaat om te shoppen, leiden door zijn smaak. Houdt hij ervan om ons in spijkerbroek te zien, dan wordt het eerder die spijkerbroek dan die waanzinnige jurk. En kickt hij op een mantelpakje, dan valt ons oog daarop ook al hadden we liever die strakke broek gehad.
We luisteren maar al te graag naar andermans ideeën en advies. Je voelt je zekerder als die ander je met je kleding complimenteert. Zoals je ook het idee hebt dat je op safe gaat, als je het kledingadvies van een goede vriendin volgt (of deze goede vriendin het goed bedoelt, valt overigens nog te bezien).
Achter deze neiging om de mening van anderen te volgen, gaat vaak een onzekerheid schuil. Onzekerheid over het eigen uiterlijk, de eigen smaak en ideeën. We zijn op zoek naar waardering en voldoen maar al te graag aan de verwachtingen van anderen (het oude bekende refrein).
- Ont-dek wie jij bent: het gaat om jou die de kleding -kleur, stijl, pasvorm- draagt!