Kleurtrends voorjaar zomer 2021

kleurtrends voorjaar zomer 2021

Kleurtrends voorjaar zomer 2021

Groen wordt de modekleur van zomer 2021. Dat zei trendsforcaster Lidewij Edelkoort kleurtrends voorjaar zomer 2021 tijdens haar halfjaarlijkse trendpresentatie ‘Green Wave’. Het evenement, georganiseerd door Appletizer, was in stijl met de inhoud verplaatst naar een door natuur omringde omgeving, het Naarderbos aan het Gooimeer, met prachtig uitzicht over het water, maar ook het razende verkeer van de A1 in de verte. Na een overwegend bruine winter, die Edelkoort voor volgend najaar heeft voorspeld, is een groene zomer volgens haar een logisch vervolg. In dat groen zitten ook bruintinten met groene nuances, zoals verkleurde grassen of nieuw loof aan oude takken. Kleurtrends voorjaar zomer 2021

Het is een optimischisch, vrolijk groen, zei Edelkoort. Die zich voor het eerst in lange tijd weer mild positief toonde over de toekomst. Edelkoort: “Er gebeurt zoveel op dit moment op weg naar een duurzame toekomst. Zie het groeiende verzet tegen koopevenementen als ‘Black Friday’. Of wanneer ik naar mijn studenten kijk: die zijn allemaal aan de slag met nieuwe materialen, nieuwe garens, kleding hergebruiken, minder maken, maar beter… dat geeft hoop. Dit is een uitdagende en leuke tijd. Het is niet eng.”

Grasgroen, mintgroen, flessengroen

De trendkleur voorjaar zomer 2021: het groen in de zomer is een weerspiegeling van hoop. Trend Union, het trend forecasting agentschap van Edelkoort, heeft dat groen tot in de puntjes uitgewerkt voor de nieuwe boeken met kleuren, trends en prognoses. Boeken die designers en productontwerpers houvast bieden voor hun nieuwe collecties. Inspiratie is geput uit planten en bladeren, groenten, cactussen en bloemen. Edelkoort refereerde ook aan de expositie over bomen, die verlengt is en nog tot 5 januari te zien in het Fondation Cartier in Parijs.

Op de kleurkaarten voor spring / summer 2021 een breed spectrum aan groenen en complementaire kleuren als een verwaterd blauwgroen, maar ook getinte witten, roodtinten en gelen. Edelkoort verwacht een groeiend gebruik van alternatieve garens en stoffen als brandnetel en ananas, linnen en zelfs papier. “We moeten in de modeindustrie minder katoen gaan gebruiken en alternatieven vinden voor deze waterverslindende lievelingsstof.” Dat resulteert in meer tactiliteit, stugge of juist pluizig zachte stoffen; zomerse brocade en jaquards. Nieuwe methodes zoals deep sea washing van denim; natuurlijke verftechnieken met bloemen of groente, bijvoorbeeld textiel gekleurd met avocado.

Tijdloze basics van stevige stoffen

Daarnaast signaleert de trendforecaster een gemis aan nieuwe basics zonder veel opsmuk en daagt de aanwezige modemerken, waaronder veel bekende namen, uit dat gat te dichten. “De behoefte groeit aan goed gemaakte, tijdloze kleren van degelijke stoffen.” Volgens Edelkoort is een nieuw modernisme op handen dat focust op simpele kleren: schorten, rokken, rechte jasjes en broeken van stevige stoffen. Edelkoort: “De Britse ontwerpster Margaret Howell doet dat bijvoorbeeld heel goed. Bij jonge mensen zie ik steeds meer belangstelling voor werkkleding.” Demin past hier ook in, maar wel een donkere en zwaardere denim, zonder bleek- of scheureffecten. “Er is niet veel variatie nodig,” benadrukt zij. “Een goed design, één goed jasje, volstaat.”

bericht uit Fashion